Vainikan aitan väki

Vainikan aitan väki esittäytyy

Vainikan aitta on perheyritys Kanta-Hämeessä. Yritystä pyörittää pariskunta Satu ja Jiri Vainikka. Tilamme on yksityistila, meillä ei ole hevostoimintaa asiakkaille.

Vainikan aitan väki koostuu kahdesta ihmisestä ja laumasta eläimiä. Perheeseemme kuuluu isäntä Jiri, emäntä Satu, koirat Severi ja Siiri, kissat Tiuhti, Viuhti ja Minni, kanaparvi (Hermeliina, Hanna, Tiivi ja Blondi) jota paimentaa Hra Hulda ja lisäksi 5 kaviokasta, Axel, Revor, Erkki, Pim ja Poks. Vuosien saatossa olemme tarjonneet kodin uusille perheenjäsenille, joitakin olemme joutuneet lopullisesti hyvästelemään.

Kun vuonna 2003 muutimme maalle, meidän mukana muutti silloiset koiramme, sekä hevosemme Simo. Simolle tuli kaveriksi minishettis. Siitä alkoi tie lajityypilliseen hevosenpitoon, koska hyvin nopeasti ihanien ystävien avustamana huomasimme, miten hevosia voi pitää lajityypillisemmin. Löysimme oman kauniin pienen tilan, jonne tallia ei koskaan tullut, pihatto kylläkin vaihtelevapohjaisine tarhoineen. Rautakengät lähti ensimmäiseltä hevoseltamme, rakkaalta suomenhevoseltamme Simolta, vuonna 2003. Ketään hevosistamme ei ole sen jälkeen kengitetty.

Nykyiseen kotiimme muutimme vuonna 2008, näin saimme hevosille lisää elintilaa ja mahdollisuuden kehittää niiden oloja entisestään. Hevosten valtakunnan kehittäminen ei näytä koskaan loppuvan!

Aloitimme kavionhoidon opiskelut saman tien, kun ensimmäiseltä hevoseltamme lähti rautakengät. Kavioista tuli ensin intohimoinen harrastus ja aika nopeasti harrastuksesta muokkautui elinkeino. Miten voikin hevosten kaviot viedä mennessään…

Jiri kävi suorittamassa kengityksen peruskurssin Kiuruvedellä vuonna 2008, saadakseen näkökantaa myös kengitysmaailmasta. Yhtään hevosta hän ei kuitenkaan edelleenkään suostu kengittämään, koska niin hyviä ja toimivia vaihtoehtoja on olemassa. Kurssi vahvisti omia näkemyksiämme kengättömän kavion hoidosta ja nimenomaan kengättömille suunnatusta rakenteenmukaisesta vuolutyylistä.

Jiri on vuollut sivutoimisesti asiakashevosia vuodesta 2004 ja päätoimisesti vuodesta 2010. Koska hänellä on luontainen lahjakkuus käden ja silmän yhteistyöhön ja syvä rakkaus eläimiin, on hänestä tullut todella pidetty ja taitava vuolija. Asiakkaidemme sanoin: Jirin vuolut on terapiaa hevosille.

Satu vuoli päätoimisesti vuoteen 2010, kunnes siirtyi hoitamaan yrityksen verkkokauppaa, paperipuolta, vuoluaikojen organisointia, kotisivujen ja verkkokauppojen tekoa sekä hallintaa sekä kurssitoimintaa, joka on sittemmin siirtynyt verkkoon.

Olemme järjestäneet Kavionhuoltopäivä 1 ja 2 kursseja vuodesta 2010 ja kouluttaneet satoja hevostenomistajia omatoimisuuteen kavioiden kanssa.

Vuonna 2016 syksyllä aukesi ensimmäinen verkkokurssimme Kokonaisvaltaisen Kavionhoidon-perusteet.

Vuonna 2011 aloimme suunnittelemaan omaa bootsimallistoa ja vuonna 2017 se viimein julkaistiin. Olemme äärimmäisen ylpeitä voidessamme tarjota hevosille, poneille ja aaseille bootseja jotka on valmistettu Suomessa!
Ensimmäisenä tuli markkinoille ponikoot. Tästä bootsimme sivuille!

Ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita vuolutyylistämme:

  • vuolemme jokaisen hevosen kunnioittaen hevosen rakennetta,  ymmärtäen kunkin hevosen elinympäristöjen vaikutuksen sen hevosen kavioihin sekä kokonaisvalaiseen elämään, sekä pitämällä mielessä kavion biomekaniikan.
  • Seuraamme aktiivisesti mm Chris Pollitin, Brian Hampsonin ja Dr Bowkerin tutkimuksia kavioista.
  • Tärkein opettaja on kuitenkin jokainen hevosyksilö vuoluhetkellä.

Puuhastelemme hevostemme kanssa mahdollisimman monipuolisesti. Pyrimme ottamaan niitä mukaan arkeemme niin paljon kun mahdollista. Maastoilemme ajaen, ratsain, kävellen. Hepat saa kesäisin vaeltaa pihapiirissä vapaana ja osallistua mahdollisuuksien mukaan tilan askareisiin. Yleensä se tarkoittaa ruohonleikkurina toimimista, joskus toki metsästä haetaan myös polttopuita.

Pyrimme tarjoamaan hevosille mahdollisimman vaihtelevaa liikuntaa ja runsaasti hyötyliikuntaa, sekä toki paljon yhteistä laatuaikaa.


Laumaamme kuuluu Pohjoisruotsin työhevonen, vuonna 2008 syntynyt Axel. Valloittava ja herkkä herra. Axel on opetettu ratsuksi, ja hänen kanssa on tehty metsätöitä. Ratsuna Axel on luotettava kuin peruskallio. Aivan upea terapiaystävä. Ajon suhteen Axelilla on aika paljon pelkoja, joten emme ole kovin vaivanneet hänen päätä niillä hommilla.

 

Nuorin laumamme jäsen on Eestinhevonen Revor, joka on syntynyt 2013. Revorista on kuoriutumassa pikkuhiljaa ratsu ja tulevaisuus näyttää mitä muuta. Revorin isän puolelta hänessä on 1/8 osa arabia. Tämä ominaisuus tulee hänessä todella voimakkaasti. Reksu on valloittava tyyppi!
Minihevosen ja minishettiksen risteytykset Poks ja Pim ilahduttavat elämäämme omalla mainiolla tavallaan. Ponit on syntyneet vuonna 2006, samasta isästä joka astui äidin ja tyttären. Eli varsinainen ”kauniitjarohkeat-tarina”. Pim on siis Poksin iso-veli ja eno.
Laumassamme elää myös Welsh Mountain-poni Erkki, joka muutti meille ystävämme luota tammikuussa 2017. Erkki on syntynyt 2005. Erkki on koulutettu ratsuksi sekä valjakkoponiksi, ja lauman vanhimpana hänellä on myös tärkeä tehtävä pitää ”kakarat kurissa”.

Tiesitkö seuraavaa Vainikan aitasta:

  • Vainikan aitta on ensimmäinen kotimainen yritys, joka alkoi aktiivisesti levittämään tietoa hevosen lajityypillisemmästä pitotavasta ja rakenteenmukaisesta kengättömän kavion hoidosta kotisivujensa kautta jo vuonna 2004! Näinä vuosina Suomeen on rakennettu monia toimivia aktiivitalleja jotka tarjoaa hevosille lajityypillisempää elämää. Upeaa!
  • Vainikan aitta on ensimmäinen kotimainen yritys, joka alkoi tarjoamaan seuraavanlaisia palveluita asiakkailleen: Rakenteenmukainen kengättömän kavion vuolu ja konsultaatio talleilla!
  • Vainikan aitta on ensimmäinen kotimainen kavionhoitoon perehtynyt yritys joka on ottanut myös bootsien maahantuonnin osaksi yritystoimintaansa, tarjoamalla myös bootsisovituksia tallikäynneillä! Puhumattakaan muista hevosen lajityypillistä elämää tukevista tuotteista mm heinäverkot.
  • Vainikan aitta on ensimmäinen kotimainen yritys, joka on alkanut kouluttamaan hevosten omistajia omatoimiseen vuoluun! Koulutuksia jo vuodesta 2007. Vuodesta 2010 saakka omia kursseja on ollut jo 80 ja oppilaita liki 700!
  • Vainikan aitta on ensimmäinen kotimainen yritys, joka on avannut verkkokurssin Kokonaisvaltaisesta Kavionhoidosta vuonna 2016! Verkkokurssin avulla voimme tuoda oppilaille tietoa aivan uudella tavalla ja paljon laajemmin. Oppilas voi opiskella missä tahansa ja milloin tahansa, ja opettajien tuki on tarjolla myös kurssin jälkeen kurssille vartavasten perustetun suljetun FB-ryhmän kautta.

 

Revor ja Satu maastossa
Erkki, Revor ja Axel siivoamassa tienpientareita

 


 

 

Laumamme elämää voitte seurata meidän Facebooksivuiltamme.