Tervetuloa Vainikan aitan sivuille ja 

Kengättömien hevosten maailmaan!
Vainikan aitan sivut jakavat tietoa käyttöhevosten kengättömyydestä ja lajityypillisemmästä pitotavasta. Tarkoituksemme on auttaa hevosten omistajia ymmärtämään ja huomioimaan entistä tehokkaammin kavioiden kunnon merkitys hevosen kokonaisvaltaisen terveyden mittarina. Pihatto, lauma, mahdollisimman monipuoliset elinalueet, sekä luonnonlaitumet tukevat hevosen kokonaisvaltaista hyvinvointia aina kavioita myöten.

Haluamme tarjota hevosille kehoa ja mieltä ravitsevan elinympäristön. Kehitystyö hevosten hyvinvoinnin edistämiseksi ei lopu koskaan, eikä ole valmista konseptia, missä jokainen hevonen voisi hyvin. Jokainen päivä säävaihteluineen on erilainen, jokainen vuodenaika on erilainen, jokainen hevonen on erilainen ja jokainen laumarakenne on erilainen. Tämä kaikki vaatii hevosenomistajalta herkkyyttä elää tässä hetkessä hevostensa kanssa, huomata ja korjata asiat jos ne eivät toimi ja nauttia niistä silloin kun asiat on kohdillaan.

Kun sivumme ensi kertaa julkaistiin vuonna 2004 alussa, se tapahtui tarpeesta tuoda esiin vaihtoehtoa. Kengättömyys oli siinä vaiheessa vielä lähinnä joutilaiden ja varsojen juttu, pihatto pääsääntöisesti varsojen tapa asua. Lukijamme kiittelivät, kun vihdoin oli mahdollisuus suomeksikin lukea vaihtoehtoista asiaa hevosten hoidosta. Jotkut olivat eläneet hevostensa kanssa tällä tavalla jo vuosia, ja olivat innoissaan kun eivät olleet yksin ajatustensa kanssa. Toiset kiittelivät inspiraatiosta toteuttaa omia ajatuksiaan joihin aikaisemmin ei ollut rohkeutta. Tuntui todella mahtavalta saada kirjeitä samankaltaisilta ihmisiltä, ja edelleen niitä putoilee sähköpostilaatikkoon tasaista tahtia.  Kiitos niistä kaikista teille lukijoille! Kirjeiden määrä näiden vuosien aikana on ollut huikea!

Nyt vuonna 2017 on aika uudistaa sivut. Näiden vuosien aikana on tapahtunut paljon. Monta ihastuttavaa paikkaa on tullut nähtyä ja niin moneen mahtavaan ihmiseen ja hevoseen tutustuttua, ja mikä tärkeintä, olemme oppineet vuosien saatossa hevosilta paljon.

Tuleva kesä on ensimmäinen kesä sitten vuoden 2007, kun meillä ei ole käytännön kavionhuoltopäiviä. Olemme siirtäneet kurssin verkkoon, siitä voi lukea lisää Verkkokurssi-sivulta. Olemme kurssittaneet satoja hevosten omistajia kavionhuollossa, ja haluamme tuoda hevosten hoitoon takaisin vanhanajan omatoimisuutta ja kokonaisvaltaisuutta. Vain omistaja tietää ja tuntee oman hevosensa parhaiten, kaviot kertoo omistajalleen todella paljon kun niitä osaa lukea.

Bootseja olemme maahantuoneet myyneet vuodesta 2007 ja Pioneerin tuotteita vuodesta 2008. Olemme löytäneet hyväksi testatut ja toimivat tuotteet, ja seisomme niiden takana 100 %:sti. Olemme myös kehittäneet ja valmistaneet oman Flex Hoof Bootsin, josta voi lukea lisää täältä.  

Toivomme että viihdyt sivuillamme entistä paremmin ja tulet toistekin! Sivujamme kehitetään jatkuvasti verkkaiseen tahtiin.

Satu ja Jiri Vainikka, Läyliäinen 1.6.2017