Kengättömän kavion hoito

”Hevosen kaviot tarvitsevat lisäsuojaa, jos omistajan vaatimukset ylittävät kavion sen hetkisen kunnon. Lisäsuojan ei tarvitse tänä päivänä olla rautakenkä!”

 
Kavionhoito on yksi tärkeimmistä asioista hevosen hoidossa. Sanonta ”No hoof, no horse” on hyvin osuva. Kun kavio on tasapainossa jo ero hevosen liikkeissä on huomattava. Kesyhevosen kavio tarvitsee säännöllistä hoitoa toimiakseen hyvin. Hoito ei ole vain mekaanista vuolemista, vaan kavionhoidossa tulee ottaa huomioon koko hevonen. Hevosen elinympäristö, ruokinta ja liikunta sen kaikissa muodoissaan. Niin ihmisen tarjoama kun hevosen oma hyötyliikunta tarhassakin.
Kun Jiri alkoi vuolemaan päätoimisesti Satun jälkeen vuonna 2010 (tätä ennen Jiri vuoli sivutoimisesti vuosia), alkoi myös omassa vuolutyylissämme tapahtumaan muutoksia. Jiri on erittäin taitava käsistään ja hänellä käden ja silmän yhteistyö pelaa loistavasti. Aikaisemmin oppimamme oli hyvänä peruspohjana, mutta nykyinen tapa jolla Jiri hevosia vuolee on kehittynyt hänen omien oivallusten kautta ammattimaisena vuolijana. Koska asiakassuhteet on jatkuvia, hän pystyy reagoimaan asioihin ihan eri tavalla kun satunnaisten vuolujen kautta. Jiri osaa ottaa erittäin hyvin huomioon hevosen sen hetkisen vuolutarpeen. Tämän vuoksi haluamme myös itse keskittyä kouluttamaan ihmisiä toteuttamaan vuolu juuri sille omalle hevoselle.

Jokainen kavio on yksilö. Ei ole olemassa samannäköistä kaviota eikä voida sanoa minkälainen kavio on se ideaalein. Ei ole olemassa yhtä vuolua mikä sopii kaikille hevosille, vaan aina pitää osata katsoa mitä juuri tämä tietty hevonen ja sen kaviot siinä elinympäristössä sillä hetkellä tarvitsee voidakseen hyvin. On kuitenkin olemassa joitain sääntöjä mitkä jokaisen kavion tulisi täyttää:

  • Hevonen kantaa painoaan sarveisseinämällä ja anturalla seinämän vieressä. Jos seinämä pääsee kasvamaan pidemmäksi kun antura, alkaa kavion malli muuttua vastoin hevosen omaa rakennetta. Tämän takia usein ja vähän tehty vuolu on hevoselle paras. Muista, myös kulmatuet ovat osa kavion seinämää!
  • Täytyy myös pitää mielessä, että meillä on 4 vuodenaikaa. Jokainen vuodenaika vaatii omat tekniikkansa vuolussa.
  • Säteen hyvä toiminta on perusedellytys toimivalle kaviomekanismille. Jos säde ei saa maakosketusta, kärsii myös kaviomekanismi ja sitä kautta koko kavion ja hevosen aineenvaihdunta. Toimivassa kaviossa säteen tulee olla leveä, paksu ja kiinteä, säteessä tulee olla myös keskiuurros avoinna. Säteen muodon muutos kapeasta leveäksi ja vahvaksi on yksi asioista mitkä ihmiset huomaavat hevosten siirtyessä kengättömyyteen.
  • Koska hevonen on kanta-astuja, kannan painopisteen tulisi olla oikeassa paikassa tukemassa jalkaa alastulon aikana.
  • Varvasosan pyörähdyskohta on myös yksilöllinen ja sitä ei tulisi manipuloida. Kun kaviot vuollaan rakenteen mukaan, saadaan pyörähdyskohta oikeaan kohtaan juuri kyseiselle hevoselle oikeaksi. Aina se ei ole mahdollista hetkessä, jos kaviokapselin muoto on pitkän ajan kuluessa huolimattoman vuolun tai liian harvoin tehdyn kavionhoidon myötä vääristynyt, mutta usein tehdyn rakenteen mukaisen vuolun avulla oikeaan pyörähdyskohtaan päästään nopeasti.
  • Ota kuvia kavioista ja niiden kehityksestä siirtyessäsi kengättömään elämään hevosesi kanssa. Hyvin nopeasti katselet jo erinäköisiä kavioita!
  • Muista, ettet koskaan saa altistaa hevostasi arkomiselle liikuttaessasi sitä. Jos hevonen arkoo lenkeillä tai kentällä tai jopa tarhassa, sen kaviot tulee suojata välittömästi bootseilla!

 

Kengätön kavio näyttää elimistön ja kehon vaivat selkeästi, näin ollen kaviot ovat mitä mainioin kartta hevosen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

 
Esimerkkejä:
  • Niska- tai hartiakipu, joka pitkään jatkuessaan alkaa näkyä etukavioiden varvasalueen liiallisena kulumisena. Hevonen alkaa ottaa lyhyempää askelta, liikerata pienenee, aivan kun itselläsi niska-hartiakivussa, käsien liikerata ei enää toimi samanlailla kun ennen.
  • Ristiselän tai takapolvien ongelmat, jotka pitkään jatkuessaan alkaa näkyä takakavioiden epäsymmetrisenä kulumisena. Yleensä ulkosyrjä kuluu enemmän kun sisäsyrjä. Kun on selkäkipua, askel muuttuu ja tulee kiertoliikettä.
Tässä vain kaksi esimerkkiä mutta aina, jos kaviot alkavat kulua epäsymmetrisesti, kannattaa kiinnittää katse ylälinjaan. Jos vaiva uusii hyvästä lihashuollosta huolimatta, silloin suosittelemme perusteellisempaa tutkimusta. Naulaamalla rauta ongelman päälle ei paranna eikä kehitä hevosen hyvinvointia.
 
Yhä useampi suomalainenkin käyttöhevonen elää nykyään ilman rautakenkiä. Koska kehitys kulkee eteenpäin, ei hevosen kavioita tarvitse enää suojata naulattavalla kengällä. Tämän päivän suoja, bootsi, on terveellinen, helppo ja varteenotettava vaihtoehto suojata kavioita liialliselta kulumiselta ja liukkaudelta sekä hevoselle epäedullisilta pohjilta.
Nykyään on saatavilla myös liimattavia joustavia kenkiä, mutta niidenkin käyttöä tulisi harkita ja käyttää niitä vain satunnaisesti. Kavio toimii parhaiten vain ollessaan maakosketuksessa.
 
Asiakaspiirimme on laajentunut vuoden 2004 (jolloin aloimme vuolemaan asiakashevosia) todella runsaasti ja siitä syystä olemme alkaneet pitämään kursseja kavionhoidosta kiinnostuneille. Pyrimme siihen, että ihmisten ei tarvitse olla riippuvaisia ulkopuolisesta avusta kavioiden kanssa. Kaviot ovat kasvavaa sarveisainetta ja niitä olisi hyvä huoltaa viikottain hieman. Itse asiassa jos raspi ja puukko on kaviokoukun kanssa samassa paikassa, tulee kaviot huollettua aina tarvittaessa. Näin pääsemme eroon kierteestä, jolloin hevosen kaviot kasvaa vuoluvälien aikana liikaa ja jalan asento muuttuu ajan kanssa hevoselle epäedulliseksi.
 
Omistajan vuolutaito on hevosen etu!
 
 

ALLA OLEVAT KUVAT ON SEKÄ VUOLUN JÄLKEEN, VUOLUVÄLIEN KESKIVAIHEILTA SEKÄ VUOLUA ENNEN JA SEN AIKANA OTETTUJA KUVIA. KUVIEN TARKOITUS EI OLE NÄYTTÄÄ MILLAINEN KAVION TULISI OLLA VUOLUN JÄLKEEN.