”Hevosen kaviot tarvitsevat lisäsuojaa, jos omistajan vaatimukset ylittävät kavion sen hetkisen kunnon. Lisäsuojan ei tarvitse tänä päivänä olla rautakenkä!”
Jokainen kavio on yksilö. Ei ole olemassa samannäköistä kaviota eikä voida sanoa minkälainen kavio on se ideaalein. Ei ole olemassa yhtä vuolua mikä sopii kaikille hevosille, vaan aina pitää osata katsoa mitä juuri tämä tietty hevonen ja sen kaviot siinä elinympäristössä sillä hetkellä tarvitsee voidakseen hyvin. On kuitenkin olemassa joitain sääntöjä mitkä jokaisen kavion tulisi täyttää:
- Hevonen kantaa painoaan sarveisseinämällä ja anturalla seinämän vieressä. Jos seinämä pääsee kasvamaan pidemmäksi kun antura, alkaa kavion malli muuttua vastoin hevosen omaa rakennetta. Tämän takia usein ja vähän tehty vuolu on hevoselle paras. Muista, myös kulmatuet ovat osa kavion seinämää!
- Täytyy myös pitää mielessä, että meillä on 4 vuodenaikaa. Jokainen vuodenaika vaatii omat tekniikkansa vuolussa.
- Säteen hyvä toiminta on perusedellytys toimivalle kaviomekanismille. Jos säde ei saa maakosketusta, kärsii myös kaviomekanismi ja sitä kautta koko kavion ja hevosen aineenvaihdunta. Toimivassa kaviossa säteen tulee olla leveä, paksu ja kiinteä, säteessä tulee olla myös keskiuurros avoinna. Säteen muodon muutos kapeasta leveäksi ja vahvaksi on yksi asioista mitkä ihmiset huomaavat hevosten siirtyessä kengättömyyteen.
- Koska hevonen on kanta-astuja, kannan painopisteen tulisi olla oikeassa paikassa tukemassa jalkaa alastulon aikana.
- Varvasosan pyörähdyskohta on myös yksilöllinen ja sitä ei tulisi manipuloida. Kun kaviot vuollaan rakenteen mukaan, saadaan pyörähdyskohta oikeaan kohtaan juuri kyseiselle hevoselle oikeaksi. Aina se ei ole mahdollista hetkessä, jos kaviokapselin muoto on pitkän ajan kuluessa huolimattoman vuolun tai liian harvoin tehdyn kavionhoidon myötä vääristynyt, mutta usein tehdyn rakenteen mukaisen vuolun avulla oikeaan pyörähdyskohtaan päästään nopeasti.
- Ota kuvia kavioista ja niiden kehityksestä siirtyessäsi kengättömään elämään hevosesi kanssa. Hyvin nopeasti katselet jo erinäköisiä kavioita!
- Muista, ettet koskaan saa altistaa hevostasi arkomiselle liikuttaessasi sitä. Jos hevonen arkoo lenkeillä tai kentällä tai jopa tarhassa, sen kaviot tulee suojata välittömästi bootseilla!
Kengätön kavio näyttää elimistön ja kehon vaivat selkeästi, näin ollen kaviot ovat mitä mainioin kartta hevosen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.
- Niska- tai hartiakipu, joka pitkään jatkuessaan alkaa näkyä etukavioiden varvasalueen liiallisena kulumisena. Hevonen alkaa ottaa lyhyempää askelta, liikerata pienenee, aivan kun itselläsi niska-hartiakivussa, käsien liikerata ei enää toimi samanlailla kun ennen.
- Ristiselän tai takapolvien ongelmat, jotka pitkään jatkuessaan alkaa näkyä takakavioiden epäsymmetrisenä kulumisena. Yleensä ulkosyrjä kuluu enemmän kun sisäsyrjä. Kun on selkäkipua, askel muuttuu ja tulee kiertoliikettä.
ALLA OLEVAT KUVAT ON SEKÄ VUOLUN JÄLKEEN, VUOLUVÄLIEN KESKIVAIHEILTA SEKÄ VUOLUA ENNEN JA SEN AIKANA OTETTUJA KUVIA. KUVIEN TARKOITUS EI OLE NÄYTTÄÄ MILLAINEN KAVION TULISI OLLA VUOLUN JÄLKEEN.
















