Päivittäinen kavionhoito

Ensisijaisesti kavionhoitoon kuuluu huolehtiminen hevoselle lajityypillisistä elinympäristöistä. Kun elinympäristöt on kunnossa, kavionhoito on helppoa.

Päivittäiseen kavionhoitoon kuuluu kavioiden puhdistus kaviokoukulla ja harjalla. Lika puhdistetaan säteen sivu-uurroksista, keskiuurroksesta ja anturasta. Näin nähdään onko tarvetta kenties myös pienelle raspaukselle. Kaviot siis raspataan tarvittaessa ja vuolupuukolla vuollaan kulmatuet ja säde tarvittaessa. Tämä kavio tarvitsee hieman huoltoa. Kaviosta on jo puhdistettu lika säteen sivu-uurroksista, säteen keskiuurroksesta, valkoviivan alueelta, kulmatukien alueelta. Paras väline puhdistaa kaviot on kaviokoukku ja teräsharja.

Monesti kursseilla kysytään kuinka paljon voimaa saa käyttää. Voiman käyttöä on aina vaikea kertoa sanoin, mutta kannattaa aloittaa varovaisesti ja kuunnella hevosta. Hevonen on se joka sinulle parhaiten kertoo miten edetä.

Tässä kuvassa kaviot on puhdistettu ja vähän huollettu puukolla ja raspilla. Säteestä on poistettu ylimääräiset irtonaiset ja osittain irtonaiset osat. Kulmatuet siistitty, seinämät raspattu. Pieni ja vähän aikaa vievä toimenpide joka jokaisen omistajan pitäisi osata tehdä. Verkkokurssillamme opit tekemään tämän ja opit myös, miksi näin pitää toimia.