top of page
  • Writer's pictureSatu Vainikka

Hyönteishotellit

Hyönteishotellit ja myrkytön hevostila pitävät elintärkeät pölyttäjät hengissä


Kesä on saapunut vauhdilla. Linnut laulaa ja pölyttäjät pörrää. Vai laulaako ja pörrääkö sittenkään? Meidän tilalla lintujen konsertti on voimakasta ja lajikirjo laaja. Näin on myös hyönteisten kanssa. En edes teeskentele tuntevani kun muutaman lajinedustajan, mutta äänestä päätellen meidän pihan linnuilla, hyönteisillä ja kasveilla pyyhkii ihan mukavasti. Sellaisiakin sirkuttajia on asettunut tilalle joita ennen en ole edes kuullut. Istun puutarhassa kirjoittamassa tätä tekstiä ja pörinä sekä laulu ympärillä on huima.


Puutarhamme takana olevaa pajumetsää
Puutarhamme takana olevaa pajumetsää

Hyönteisten ja lintujen kadosta puhutaan koko ajan enemmän.

Mitä kliinisemmäksi teemme oman elinympäristömme, sen vähemmän meillä on hyönteisiä ja sitä kautta myös lintuja. Pölyttäjiin kuuluu hyönteisten lisäksi myös esimerkiksi jotkut linnut ja lepakot. Pölyttäjien olemassaolo auttaa myös ihmistä, koska ilman pölyttäjiä meillä ei olisi saatavilla esimerkiksi marjoja, hedelmiä, monia vihanneksia, pähkinöitä, kaakaota saati kahvia. Jokainen meistä voi auttaa elintärkeitä pölyttäjiä. Jokaisen hevostallin vastuu olisi vaalia luonnon monimuotoisuutta monokulttuurin sijaan, ja antaa muillekin lajeille mahdollisuus selviytyä, ihmistä unohtamatta.



  • Jos leikkaamme nurmikon, se leikataan vasta myöhään illalla kun pölyttäjät on lähteneet pesiinsä. Nurmikko leikataan vain ns pakollisista paikoista. Vältetään valtavia lyhyeksi leikattuja nurmikenttiä.

  • Hevosten elinalueille on jätetty paikkoja jotka saa kasvaa ja rehottaa.

  • Laitumella ja myös tarhan puolella on isoja kivenlohkarekasoja, vanhoja kantoja, lahopuita ja risu/heinäkasoja, jotka toimivat loistavina 5 tähden hotelleina hyönteisille.

  • Laitumella kasvaa runsas pajumetsä, joka tarjoaa ruokaa mehiläisille ja kimalaisille joka kevät runsaasti. Toinen pajumetsä sijaitsee puutarhamme takana. Paju on aliarvostettu mutta pölyttäjille elintärkeä.

  • Pajuista on paljon iloa myös hevosille talvisaikaan.

  • Puutarhaan on istutettu kukkia silmälläpitäen pölyttäjien ja perhosten tarpeita.

  • Ympärillä olevassa luonnossa risukasat ja mättäät saavat olla sellaisenaan kun ovat.

  • Jos puu kaadetaan, kanto jätetään sitä tarvitseville.

  • Hyönteismyrkkyjä ei käytetä edes hevosiin, saati sitten puutarhaan tuholaismyrkkyjä.

  • Hyönteisiä torjutaan hevosista luonnollisin keinoin ja sallimalla hevosille vapaa pääsy tilavaan, viileään ja hämärään pihattoon. Monet hyönteiskarkoitteet sisältävät pieneliöille haitallisia aineita.

  • Pihavaahteran ja kahden tammen sekä lukuisten koivujen lehdet haravoidaan syksyllä vain pihatien ja kulkuväylien päältä. Nurmikkoalueet saa lehtipeitteen, joka häviää seuraavana kesänä mystisesti nurmikon sisälle ahkerien pieneliöiden toimesta. Vaahteranlehdistä sanotaan usein että ne ei maadu, mutta kyllä ne maatuu kun maltetaan antaa vähän aikaa.

  • Osa vaahteranlehdistä on haravoitu jo vuosia isoon kasaan vaahteran ympärille verkon sisään. Kasan annetaan maatua siihen. Tämä lehtikasa on 10 tähden hyönteishotelli!

  • Lannat kerätään laitumelta harvakseltaan. Suurin osa lannoista on keruuvaiheessa jo viety ahkerien öttiäisten toimesta maan alle. Jos maata tehoviljellään ja myrkytetään, maan öttiäiskanta on köyhä eikä lannoille ole kysyntää.


Siinä muutamia vinkkejä lisäämään hyönteis- sekä lintukantaa ja luonnon monimuotoisuutta omalle pihalle ja hevosten valtakuntaan, sekä varmistamaan muunmuassa oman pihan hedelmä- ja marjasato.

Pihavaahtera kuhisee hyönteisiä ja lieroja!
Pihavaahteran juurelle aidattuun renkaaseen on vuosien saatossa haravoitu pihatien lehdet. Tämä paikka kuhisee hyönteisiä ja lieroja!

Yksi suurimmista panoksista minkä jokainen voi vielä tehdä omasta puolestaan, on lisätä kasvisten määrää ruokalautasella ja vähentää eläinkunnan tuotteiden käyttöä. Sen on tutkitusti todettu auttavan ympäristön hyvinvointia, puhumattakaan omasta hyvinvoinnista! Yksipuolinen viljely tuhoaa myös lintujen ja pölyttäjien elinolosuhteita. Mitä vähemmän ruokaa kierrätämme eläinten kautta, sen enemmän viljelymaata saamme vapautettua monimuotoiselle luonnolle.

Olemme Jirin kanssa olleet täysin kasviperäisellä ruokavaliolla vuodesta 2013 asti, voimme suositella sitä lämpimästi kaikille. Ruoka ei ole koskaan ollut näin herkullista! Käy katsomassa Vegaanihaasteen sivut. Sieltä saat jopa henkilökohtaisen tuutorin auttamaan sinut alkuun herkkujen maailmaan.


Nautitaan kesästä yhdessä!


Suomalaista luontoa
Pihatto ja mutteribaari peittyy näkyvistä kesällä tiheän paju ja tuomimetsikön taakse.

34 views

Recent Posts

See All
bottom of page