top of page
  • Writer's pictureSatu Vainikka

Loimitus



Pakkanen paukkuu ja loimet on ahkerassa käytössä, vai onko?

Hevosen talvikarva alkaa kehittymään heti keskikesän jälkeen kun valon määrä alkaa vähenemään. Pikkuhiljaa kesäkarva irtoaa ja tiiviimpää karvaa alkaa kasvamaan sen tilalle. Varsinkin paksukarvaisista poneista sen huomaa hyvin jo heinä-elokuussa, karva tiivistyy silminnähden. Talvikarva vuorostaan alkaa vaihtumaan kun päivä alkaa pitenemään heti joulun jälkeen. Tammikuun aikana monet hevoset alkaa vaihtaa karvaa. Valo saa siis aikaan karvan vaihtumisen. Näin keväällä jokainen hevosenomistaja on onnellinen kodin uudesta karvaisesta sisustuksesta.


Lähtökohtaisesti hevonen ei tarvitse loimea, jos se vaikuttaa tyytyväiseltä ja rennolta säällä kuin säällä. Omistajan tehtävänä ja vastuulla on tutustua hevosensa niin hyvin, että hän pystyy sanomaan onko hevosella kylmä tai kuuma tai muuten epämukava olo. Loimea ei pueta hevoselle sen takia, että naapurikin pukee omalle hevoselleen tai että loimikuvastoissa ne näyttää kivalta! Loimea ei myöskään saa laittaa hevoselle päälle varmuuden vuoksi maanantaina, koska keskiviikkona voi sataa.

Lämmönsäätely


Hevosen lämmönsäätelyjärjestelmä on nerokas. Kun hevonen syö heinää, hevosen suolisto lämmittää hevosta sisältäpäin. Hevonen on elävä lämpöpatteri! Kylmällä ilmalla hevosen karvankohottajalihakset nostavat hevosen karvan pystyyn ja tiivis talvikarva estää sisältäpäin tulevan lämmön karkaamisen tehokkaasti. Myös ihonalainen rasvakerros pitää hevosen lämpimänä. Jos hevonen on liian laiha, se ei pysty pitämään itseään lämpimänä.

Loimet on toisaalta hyvä ja toisaalta huono juttu. Hyvä sen takia, että niiden avulla saadaan pidettyä hevoset tietyissä tilanteissa kuivana ja lämpimänä. Huono sen takia, että liiallisuuksiin mentäessä hevonen pahimmassa tapauksessa vähentää liikkumistaan jos se on pakattu monen loimen alle. Kenenkään ei ole mukava liikkua paksuissa talvivaatteissa, varsinkaan jos on kuuma.


Loimien tulee olla kevyitä, ettei ne litistä hevosen karvaa ja näin estä karvan toimintaa. Yksi kevyt toppaloimi riittää mainiosti antamaan lisälämpöä ohutkarvaiselle hevoselle vapaan heinän lisäksi.

Muista, että kevätaurinko paahtaa taas todella lämpimästi, joten loimet pois päiväksi!

Joidenkin hevosten karva on todella onneton. Karva on ohutta höttöä joka vesisateella ei valuta vettä pois hevosen iholta saati lämmitä kovilla pakkasilla. Tällaisille hevosille tulee pukea loimi tarvittaessa ja loimen laatu riippuu vallitsevasta säästä. Kun hevoset on omassa pihassa, on helppo säätilojen mukaan pukea ja riisua loimea.


Meidän laumassa on yksi hevonen, jota joudutaan loimittamaan ahkerammin kun muita. Revor on lauman vahtikoira, joka viettää paljon aikaa ulkona öisin kun muu porukka on pihatossa. Satoi tai paistoi. Syksyllä kun ilmat alkaa viilenemään lähelle 0 astetta, puetaan tälle kaverille kevyt vuorellinen sadeloimi yöksi. Kun lämpötila laskee pakkasen puolelle ja pysyttelee noin -10 pakkasasteen paremmalla puolella, hän saa olla ilman loimea ja on tyytyväinen oloonsa. Kylmemmillä keleillä hänelle puetaan kevyt toppaloimi yöksi, koska pakkanen yleensä kiristyy yötä vasten. Päivisin, varsinkin kevätauringon lämmittäessä todella tehokkaasti, loimi otetaan heti aamusta pois.


Muita laumanjäseniä loimitetaan vain 0 kelin sateissa, jos sateet kestävät monta päivää eikä karva pääse välillä kuivumaan. Paksukarvaiset kylmäveriset pärjäävät hienosti vapaalla heinäruokinnalla kovissakin paukkupakkasissa. Vapaa heinä verkoista ja myös ripoteltuna pitkin hevosten elinaluetta pitää hevoset lämpimänä paukkupakkasillakin.


Lämmintä vettä tulee tarjota hevosille säännöllisesti päivän aikana. Kevätauringon paahtaessa veden kulutuksen määrä lisääntyy reilusti, joten kannattaa olla tarkkana, että kaikki saa juoda riittävästi.

Loimet päälle kelien mukaan, jotka voi vaihtua päivän aikana useasti

Ilmastonmuutoksen myötä monet ovat saaneet huomata, että rankkasateet ja nopeasti vaihtuvat säätilat on yleistyneet. Pihatto-oloissa on jokaiselle hevoselle taattava suoja sateelta ja paahteelta. Suojan on oltava niin suuri, että jokainen laumanjäsen voi mennä pihattoon tuntematta liiallista painetta laumatovereistaan. Suojan käyttäminen vähentää loimittamisen tarvetta tuntuvasti. Eri asia on sitten se, jos joku ei oikeasti tunne tarvetta mennä suojaan. Kaikilla hevosilla ei vieläkään ole valitettavasti vapaata pääsyä suojaan epämiellyttävillä keleillä.



Videolla lauma syö hetki sitten koko valtakunnan alueelle jaettuja heiniä. Heinäreitti menee oikeanpuoleisen laidunsaran alaosasta metsätarhan puolelle vasemmalle ja sieltä takaisin ylös perustarhan puolelle. Liikettä niveliin, vaikka videolla se on hyvinkin verkkaista. Nämä hetket on itse asiassa niitä parhaita: aurinko paistaa, linnut laulaa, hevoset on tyytyväisiä ja ihmiset siivoaa tarhoja…

789 views

Recent Posts

See All
bottom of page