Vainikan aitan väki

Tiesitkö seuraavaa Vainikan aitasta:

  • Vainikan aitta on ensimmäinen kotimainen yritys, joka alkoi aktiivisesti levittämään tietoa hevosen lajityypillisemmästä pitotavasta ja rakenteenmukaisesta kengättömän kavion hoidosta kotisivujensa kautta jo vuonna 2004! Näinä vuosina Suomeen on rakennettu monia toimivia aktiivitalleja jotka tarjoaa hevosille lajityypillisempää elämää. Upeaa!
  • Vainikan aitta on ensimmäinen kotimainen yritys, joka alkoi tarjoamaan seuraavanlaisia palveluita asiakkailleen: Rakenteenmukainen kengättömän kavion vuolu ja konsultaatio talleilla!
  • Vainikan aitta on ensimmäinen kotimainen kavionhoitoon perehtynyt yritys joka on ottanut myös bootsien maahantuonnin osaksi yritystoimintaansa, tarjoamalla myös bootsisovituksia tallikäynneillä! Puhumattakaan muista hevosen lajityypillistä elämää tukevista tuotteista mm heinäverkot.
  • Vainikan aitta on ensimmäinen kotimainen yritys, joka on alkanut kouluttamaan hevosten omistajia omatoimiseen vuoluun! Koulutuksia jo vuodesta 2007. Vuodesta 2010 saakka omia kursseja on ollut jo 80 ja oppilaita liki 700!
  • Vainikan aitta on ensimmäinen kotimainen yritys, joka on avannut verkkokurssin Kokonaisvaltaisesta Kavionhoidosta vuonna 2016! Verkkokurssin avulla voimme tuoda oppilaille tietoa aivan uudella tavalla ja paljon laajemmin. Oppilas voi opiskella missä tahansa ja milloin tahansa, ja opettajien tuki on tarjolla myös kurssin jälkeen kurssille vartavasten perustetun suljetun FB-ryhmän kautta.

Vainikan aitta on perheyritys Kanta-Hämeessä. Yritystä pyörittää pariskunta Satu ja Jiri Vainikka. Tilamme on yksityistila, meillä ei ole hevostoimintaa asiakkaille.

Meillä on ollut omia hevosia vuodesta 2002, ja hyvin nopeasti ihanien ystävien avustamana huomasimme, miten hevosia voi pitää lajityypillisemmin. Löysimme oman pienen tilan, jonne tallia ei koskaan tullut, pihatto kylläkin vaihtelevapohjaisine tarhoineen. Rautakengät lähti ensimmäiseltä hevoseltamme, rakkaalta suomenhevoseltamme Simolta, vuonna 2003. Ketään hevosistamme ei ole sen jälkeen kengitetty.

Nykyiseen kotiimme muutimme vuonna 2008, ja näin saimme hevosille lisää elintilaa ja mahdollisuuden kehittää niiden oloja entisestään. Tämä kehittäminen ei näytä koskaan loppuvan!

Aloitimme kavionhoidon opiskelut saman tien, kun ensimmäiseltä hevoseltamme lähti rautakengät, ja kavioista tulikin meille intohimoinen harrastus. Aika nopeasti harrastuksesta muokkautui meille elinkeino. Miten voikin hevosten kaviot viedä mennessään…

Jiri kävi suorittamassa kengityksen peruskurssin Kiuruvedellä vuonna 2008, saadakseen näkökantaa myös kengitysmaailmasta. Yhtään hevosta hän ei kuitenkaan edelleenkään suostu kengittämään, koska niin hyviä ja toimivia vaihtoehtoja on olemassa.

Jiri on vuollut sivutoimisesti asiakashevosia vuodesta 2004 ja päätoimisesti vuodesta 2010. Koska hänellä on luontainen lahjakkuus käden ja silmän yhteistyöhön, ja syvä rakkaus eläimiin, on hänestä tullut todella pidetty ja taitava vuolija. Jirin vuolut on kuulemma terapiaa hevosille =)

Satu vuoli päätoimisesti vuoteen 2010, kunnes siirtyi hoitamaan yrityksen verkkokauppaa, paperipuolta, ja organisoi vuoluajat sekä kurssitoiminnan.

Olemme järjestäneet Kavionhuoltopäivä 1 ja 2 kursseja vuodesta 2010, ja kouluttaneet satoja hevostenomistajia omatoimisuuteen kavioiden kanssa.

Vuonna 2016 syksyllä aukesi ensimmäinen verkkokurssimme Kokonaisvaltaisen Kavionhoidon-perusteet.

Vuonna 2011 aloimme suunnittelemaan omaa bootsimallistoa, ja vuonna 2017 se viimein julkaistiin. Ensimmäisen tuli markkinoille ponikoot. Tästä bootsimme sivuille!

Ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita vuolutyylistämme:

  • vuolemme jokaisen hevosen kunnioittaen hevosen rakennetta, sekä ymmärtäen kunkin hevosen elinympäristöjen vaikutuksen sen hevosen kavioihin sekä kokonaisvalaiseen elämään.
  • Seuraamme aktiivisesti mm Chris Pollitin, Brian Hampsonin ja Dr Bowkerin tutkimuksia kavioista.
  • Tärkein opettaja on kuitenkin jokainen hevosyksilö vuoluhetkellä.

Puuhastelemme hevostemme kanssa mahdollisimman monipuolisesti. Pyrimme ottamaan niitä mukaan arkeemme niin paljon kun mahdollista. Maastoilemme ajaen, ratsain, kävellen. Hepat saa kesäisin vaeltaa pihapiirissä vapaana ja osallistua mahdollisuuksien mukaan tilan askareisiin. Yleensä se tarkoittaa ruohonleikkurina toimimista, joskus toki metsästä haetaan myös polttopuita.

Pyrimme tarjoamaan hevosille mahdollisimman vaihtelevaa liikuntaa, ja runsaasti hyötyliikuntaa, sekä toki paljon yhteistä laatuaikaa.

Laumaamme kuuluu Pohjoisruotsin työhevonen, vuonna 2008 syntynyt Axel. Valloittava ja herkkä herra. Axel on opetettu ratsuksi, ja hänen kanssa on tehty metsätöitä. Ratsuna Axel on luotettava kuin peruskallio. Aivan upea terapiaystävä. Ajon suhteen Axelilla on aika paljon pelkoja, joten emme ole kovin vaivanneet hänen päätä niillä hommilla.

Nuorin laumamme jäsen on Eestinhevonen Revor, joka on syntynyt 2013. Revorista on kuoriutumassa pikkuhiljaa ratsu ja tulevaisuus näyttää mitä muuta.

Minihevosen ja minishettiksen risteytykset Pim ja Poks ilahduttavat elämäämme omalla mainiolla tavallaan. Ponit on syntyneet vuonna 2006, samasta isästä joka astui äidin ja tyttären. Eli varsinainen ”kauniitjarohkeat-tarina”. Pim on siis Poksin iso-veli ja eno.

Laumassamme elää myös Welsh Mountain-poni Erkki, joka muutti meille ystävämme luota tammikuussa 2017. Erkki on syntynyt 2005. Erkki on koulutettu ratsuksi sekä valjakkoponiksi, ja lauman vanhimpana hänellä on myös tärkeä tehtävä pitää ”kakarat kurissa” =D

Revor ja Satu maastossa

Erkki, Revor ja Axel siivoamassa tienpientareita


Syksyllä 2014 jouduimme tekemään aivan liian raskaita päätöksiä.

Simo, ensimmäinen hevosemme, äärettömän rakas, jouduttiin lopettamaan nivelrikon vuoksi. Se oli vaivannut sitä jo kauan, kauemmin kun oltiin edes osattu ymmärtää. Simo ehti 18 vuoden ikään.

Dante, nuori ihana poika, joka opetti meille niin valtavan paljon hevosten kanssa olemisesta, lähti samaan aikaan parhaan ystävänsä Simon kanssa taivaslaitumille. Danten kyynärnivelet olivat niin löysät, ettei monien asiantuntijoiden mielipiteidenkään mukaan niistä olisi tullut enää järkevällä tavalla käyttökelpoisia Danten nauttia täysipainoisesta elämästä. Dante oli selkeästi kipeä, ja meidän piti tehdä ihan järjettömän raskas päätös. Dante oli vain 7 vuotias. Dante rakasti maastoilua, se oli aina valmiina lenkkeilemään.

Vallu, 16 vuotias jyllantilaisemme, joka oli ehtinyt ilahduttaa elämäämme vain parisen vuotta, taantui myös jaloistaan. Meille muuttaessaan oli jo tiedossa, että Vallulla on nivelrikkoa. Käytimme sen tarkistuskuvissa, koska liike alkoi olla selkeästi huonompaa, ja tuomio oli masentava. Rikko oli levinnyt jokaiseen jalkaan ja pahasti. Vallu lähti vain kuukausi Simon ja Danten jälkeen.

Todella vaikeita aikoja…

Vaikeaa se oli myös jäljelle jääville, Pimille ja Poksille, sekä naapurin omistamalle vuonohevoselle. Meille ei oikein jäänyt muuta vaihtoehtoa, kun hankkia laumaan lisää hevosia, tuomaan turvaa ja positiivisuutta niidenkin elämään. Näin meille muutti marraskuussa 2014 Pohjoisruotsin työhevosruuna, Västergårdens Axel. Miten paljon iloa hän onkaan lyhyessä ajassa tuonut meille ja laumalle. Laumaantuminen kesti hetken, koska vanhan lauman poismeno oli vielä niin tuore, ja stressi muilla suuri. Pikkuhiljaa kuitenkin palaset loksahtelivat kohdilleen, ja elämä on alkanut taas hymyilemään.

Axelin ja koko lauman elämää voitte seurata meidän Facebooksivuiltamme.