Vainikan aitan väki

Vainikan aitta on perheyritys Kanta-Hämeessä.
Tilamme on yksityistila, meillä ei ole hevostoimintaa asiakkaille.

Vainikan aitan isäntä Jiri vastaa hevosten vuolupalvelusta ja emäntä Satu hoitaa yrityksen verkkokauppaa sekä some-puolta.

Kun vuonna 2003 muutimme maalle, silloisen suomenhevosemme Simon innoittamana, alkoi tie lajityypilliseen hevosenpitoon. Hyvin nopeasti ihanien ystävien avustamana huomasimme miten hevosia voi pitää lajityypillisemmin. Löysimme oman kauniin pienen tilan, jonne tallia ei koskaan tullut, pihatto kylläkin vaihtelevapohjaisine tarhoineen.
Kun Simo pääsi rautakengistää heti muutettuamme maalle, ketään hevosistamme ei ole sen jälkeen kengitetty.

Nykyiseen kotiimme muutimme vuonna 2008, näin saimme hevosille lisää elintilaa ja mahdollisuuden kehittää niiden oloja entisestään.
Hevosten valtakunnan kehittäminen ei näytä koskaan loppuvan! Edelleen joka kesä parannamme ja laajennamme ja kehitämme. Koska elinympäristö on tärkein osatekijä kavionhoidossa.

Aloitimme kavionhoidon opiskelut saman tien, kun ensimmäiseltä hevoseltamme lähti rautakengät. Kavioista tuli ensin intohimoinen harrastus ja aika nopeasti harrastuksesta muokkautui elinkeino. Miten voikin hevosten kaviot viedä mennessään…

Jiri kävi suorittamassa kengityksen peruskurssin Kiuruvedellä vuonna 2008, saadakseen näkökantaa myös kengitysmaailmasta. Yhtään hevosta hän ei kuitenkaan edelleenkään suostu kengittämään, koska niin hyviä ja toimivia vaihtoehtoja on olemassa. Kurssi vahvisti omia näkemyksiämme kengättömän kavion hoidosta ja nimenomaan kengättömille suunnatusta rakenteenmukaisesta vuolutyylistä. 

Jiri on vuollut sivutoimisesti asiakashevosia vuodesta 2004 ja päätoimisesti vuodesta 2010. Koska hänellä on luontainen lahjakkuus käden ja silmän yhteistyöhön ja syvä rakkaus eläimiin, on hänestä tullut todella pidetty ja taitava vuolija.
Asiakkaidemme sanoin: Jirin vuolut on terapiaa hevosille.

Satu vuoli päätoimisesti vuoteen 2010, kunnes siirtyi hoitamaan yrityksen verkkokauppaa, paperipuolta, vuoluaikojen organisointia, kotisivujen ja verkkokauppojen tekoa sekä hallintaa sekä kurssitoimintaa, joka on sittemmin siirtynyt verkkoon.

Olemme järjestäneet Kavionhuoltopäivä 1 ja 2 kursseja vuodesta 2010 ja kouluttaneet satoja hevostenomistajia omatoimisuuteen kavioiden kanssa.

Vuonna 2016 syksyllä aukesi ensimmäinen verkkokurssimme Kokonaisvaltaisen Kavionhoidon-perusteet.

Vuonna 2011 aloimme suunnittelemaan omaa bootsimallistoa ja vuonna 2017 se viimein julkaistiin. Olemme äärimmäisen ylpeitä voidessamme tarjota hevosille, poneille ja aaseille bootseja jotka on valmistettu Suomessa!
Ensimmäisenä tuli markkinoille ponikoot. Lisää kokoja on luvassa kesällä 2018. Tästä bootsimme sivuille!

Ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita vuolutyylistämme:

 • vuolemme jokaisen hevosen kunnioittaen hevosen rakennetta,  ymmärtäen kunkin hevosen elinympäristöjen vaikutuksen sen hevosen kavioihin sekä kokonaisvaltaiseen elämään, sekä pitämällä mielessä kavion biomekaniikan.
 • Seuraamme aktiivisesti mm Chris Pollitin, Brian Hampsonin ja Dr Bowkerin tutkimuksia kavioista.
 • Tärkein opettaja on kuitenkin jokainen hevosyksilö vuoluhetkellä.
 • Emme missään nimessä suosittele radikaaleja vuolutyylejä! Pyydämme kaikkia hevosten omistajia opiskelemaan hevosen kavionhoitoa ainakin sen verran, että voitte auttavasti pitää hevosen kaviot hyvässä mallissa ammattilaisen käydessä harvemmin. Kavioita tulee raspata jopa viikottain. Usein ja vähän on aina hevosen etu.

Puuhastelemme hevostemme kanssa mahdollisimman monipuolisesti. Pyrimme ottamaan niitä mukaan arkeemme niin paljon kun mahdollista. Maastoilemme ajaen, ratsain, kävellen. Hepat saa kesäisin vaeltaa pihapiirissä vapaana ja osallistua mahdollisuuksien mukaan tilan askareisiin. Yleensä se tarkoittaa ruohonleikkurina toimimista, joskus toki metsästä haetaan myös polttopuita.

Pyrimme tarjoamaan hevosille mahdollisimman vaihtelevaa liikuntaa ja runsaasti hyötyliikuntaa, sekä toki paljon yhteistä laatuaikaa.

Vainikan aitta on tehnyt pioneerin työtä jo vuodesta 2004

 • Vainikan aitta on ensimmäinen kotimainen yritys, joka alkoi aktiivisesti levittämään tietoa hevosen lajityypillisemmästä pitotavasta ja rakenteenmukaisesta kengättömän kavion hoidosta kotisivujensa kautta jo vuonna 2004! Näinä vuosina Suomeen on rakennettu monia toimivia aktiivitalleja jotka tarjoaa hevosille lajityypillisempää elämää. Upeaa!
 • Vainikan aitta on ensimmäinen kotimainen yritys, joka alkoi tarjoamaan seuraavanlaisia palveluita asiakkailleen: Rakenteenmukainen kengättömän kavion vuolu ja konsultaatio talleilla!
 • Vainikan aitta on ensimmäinen kotimainen kavionhoitoon perehtynyt yritys joka on ottanut myös bootsien maahantuonnin osaksi yritystoimintaansa, tarjoamalla myös bootsisovituksia tallikäynneillä! Puhumattakaan muista hevosen lajityypillistä elämää tukevista tuotteista mm heinäverkot.
 • Vainikan aitta on ensimmäinen kotimainen yritys, joka on alkanut kouluttamaan hevosten omistajia omatoimiseen vuoluun! Koulutuksia jo vuodesta 2007. Vuodesta 2010 saakka omia kursseja on ollut jo 80 ja oppilaita liki 700!
 • Vainikan aitta on ensimmäinen kotimainen yritys, joka on avannut verkkokurssin Kokonaisvaltaisesta Kavionhoidosta vuonna 2016! Verkkokurssin avulla voimme tuoda oppilaille tietoa aivan uudella tavalla ja paljon laajemmin. Oppilas voi opiskella missä tahansa ja milloin tahansa, ja opettajien tuki on tarjolla myös kurssin jälkeen kurssille vartavasten perustetun suljetun FB-ryhmän kautta. Oppilaita vuonna 2018 jo yli 50!
 • Lopuksi, mutta ei suinkaan vähäisimmäksi, Satu ja Jiri Vainikka on ensimmäisinä Suomessa valmistaneet hevosille puettavat kavionsuojat, Flex Hoof Bootsit, joiden ansiosta hevoset voivat elää kengättä lajityypillistä laumaelämää bootsien tarjotessa pidon hevoselle tarvittaessa. Lue lisää bootseistamme!
  Olemme äärimmäisen ylpeitä bootsistamme ja mahdollisuudesta olla mukana kehittämässä hevosten hyvinvontia aivan uudelle tasolle.