top of page
  • Writer's pictureSatu Vainikka

Tervetuloa lukemaan Vainikan aitan blogia!

Ensimmäisen blogitekstini käsittelee päivän polttavaa aihetta, hevosten mutatarhat!


Aihe tuntuu kuumentavan tunteita, niinkun kaikki aiheet, missä ihmiset tuntevat syyllisyyttä omasta tekemisestään tai tekemättä jättämisestään.


Elinympäristöt vaikuttavat suuresti kavioiden ja koko hevosen hyvinvointiin. Elinympäristöjen kunnostus on siis myös ennaltaehkäisevää hevosen kokonaisvaltaista terveydenhoitoa.

Tässä blogissa pyrimme löytämään ratkaisuja, emme syyllistämään. Jokainen meistä on joskus pisteessä A, jolloin pitää löytää ratkaisuja joiden kanssa päästä eteenpäin.


Itsensä kehittäminen on tärkeää ja ihan yhtä tärkeää on kehittää hevosten elinympäristöjä hevosille paremmaksi. Tämä ei tapahdu yhdessä yössä, yhdellä kertaa, koska tilanteet muuttuu. Varsinkin jos laumaan tulee lisää hevosia, hevoset vanhenee ja poistuu "vihreämmille laitumille" ja niin edelleen. Tilanne joka vallitsee esimerkiksi maalle muuton hetkellä, voi olla ihan erilainen vuoden tai kolmen päästä.

Jokainen tekee parhaansa silloin, kun kehittää omaa tekemistään, eikä jankkaa vuodesta toiseen mantraa mutkunseonkallista, mutkunseonaikaavievää ja antaa asioiden olla samalla tavalla. Rahaa tuntuu joskus löytyvän kaikkeen muuhun paitsi siihen, mikä joka päivä hiertää omaa mieltä omassa pihassa. Hevosten mutatarhat.


Hevosten kanssa eläminen

Hevosenpito on välillä kallista ja aikaavievää. Hevosten muutto omaan pihaan muuttaa kaiken. Huomaat viettäväsi päivät putsaten tarhoja, rakentaen aitoja ja suunnitellen toimivia ruokintasysteemejä. Ei puhettakaan siitä, että viettäisit päivät kiitäen uljaalla ratsullasi pitkin pellonpiennarta. Hevonen kun ei ole mopo minkä voi tyrkätä vajan nurkkaan odottamaan seuraavaa ”käyttöä”. Hevosen hyvinvoinnin tukemiseen on tehtävä kaikkensa ja vähän enemmän.


Jos haluat päästä helpolla, keskitä hevoshulluutesi ratsastamalla kaverin hevosilla tai ratsastuskoulussa. Ihmisiä, joilla on hevosia pihassa ja aikapula liikutuksen kanssa, on maailma pullollaan. ”Helppo” elämä ja hevoset omassa pihassa ei kuulu samaan lauseeseen. Tämä ei missään nimessä tarkoita sitä, että hevosenpito olisi kurjaa ja pelkkää raatamista hammasta purren. Ei todellakaan. Hevosten kanssa eläminen on parasta mitä hevoshullulle voi tapahtua! Se vain vaatii aikaa, kaikki perheen liikenevät rahat, oikeanlaista asennetta ja halua oppia hoitamaan hevosia parhaalla mahdollisella tavalla.


Kun hevoset alunperin otetaan omaan pihaan omaa harrastusta varten, hyvin pian huomaa, että päivittäiset perushoitotoimenpiteet vie suurimman osan ajasta. Itse harrastukselle (ratsastus, ajo) jää vähemmän aikaa, varsinkin pimeänä vuodenaikana. Mutta voin kertoa vuosien kokemuksella, että mitä paremmin teet perustyön, sitä helpompaa ja nopeampaa päivittäinen, sekä hevosten että valtakunnan, hoitaminen ja huoltaminen on ja sitä enemmän jää aikaa hevosten kanssa puuhasteluun. Sitä rahaakin alkaa jäädä muihin juttuihin, kun perusteet on kerran rakennettu kunnolla.


Muista, että parhaat ilmat hevoselle on niitä ikävämpiä ilmoja monille ihmisille. Jos nautit helteestä, hevosesi ei todellakaan nauti. Jos vihaat pakkasta, pidä mielessä, että hevosesi rakastaa kuivia pakkaskelejä. Ehkä yksi keli, mistä kummatkaan ette pidä, on se ”reumaattistenpahinkeli” eli lämpötila nollan tienoilla ja vihmoo vettä/räntää vaakasuorana. Näin karkeasti sanottuna.


Hevosten kanssa eläminen on kuitenkin ulkoilmaelämää. Satsaaminen toimivaan vaatetukseen sään mukaan ja varustautuminen positiivisella asenteella auttaa pääsemään pitkälle! Itse haaveilen positiivisesti kupolikatosta koko tilan ympärille, jonka alla voisin kontrolloida säätiloja.






Laki hevosten pidosta

ULKOTARHA JA LAIDUN

Hevosen ulkotarhan ja laitumen sekä eläinsuojasta ulkotarhaan ja laitumelle johtavien kulkuteiden on oltava hevoselle turvalliset.

Ulkotarhan ja laitumen on oltava riittävän tilava ottaen huomioon eläimen rotu, koko, ikä, sukupuoli sekä siellä pidettävien eläinten lukumäärä ja aktiivisuus. Maaston, kasvillisuuden ja maapohjan on oltava hevoselle sopivia. Ympäristön on oltava riittävän rauhallinen ja meluton.

Lauman sosiaalisessa arvoasteikossa alempana olevalla hevosella on oltava ulkotarhassa ja laitumella mahdollisuus väistää arvoasteikossa ylempänä olevan hevosen hyökkäyksiä.

Tarvittaessa ulkotarhassa ja laitumella on oltava hevoselle suojaa epäsuotuisia sääolosuhteita vastaan.


Seuravassa vinkkejä mutatarhoista eroon pääsemiseksi:


Hevosten valtakunnan maaperät ja niiden kunnostaminen

Runsaiden vesisateiden piiskattua maatamme viime aikoina, moni hevonen joutuu elämään vaarallisissa (upottavat, liukkaat) elinympäristöissä. Suomeksi sanottuna mutatarhoissa.

Ongelmia muodostuu kun maaperä ja sen muodot on hevosenpidolle epäsopivia. Ollessasi niin onnekkaassa tilanteessa, että olet vasta harkitsemassa tai hankkimassa hevospaikkaa, kiinnitä huomiota siihen, minkälainen maaperä tilalla on ja miten sitä pystyy muokkaamaan hevosille sopivaksi. Mitä läpäisevämpi maaperä jonkinlaisilla korkeuseroilla, sen parempi.

Hietamaa ja osittain loivat rinnetarhat on luksusta! Hietamaa imee sadevedet vauhdilla ja rinteet kuivuvat nopeasti. Valtakunnan ollessa vielä itään tai etelään päin, keväällä alueet sulaa lumesta ja jäästä ja kuivuu nopeasti. Savimaa tasaisella tontilla on haastava. Siitäkin saa hevosille toimivan hyvällä suunnittelulla ja huolellisella työllä. Tarhojen suunnitteluun ja toimivuuteen kannattaa siis panostaa.


HEVOSTEN TARHAT KAIPAAVAT PÄIVITTÄISTÄ HUOLTOA!




Miten siis edetä hevosten tarhojen kunnostuksessa?

  1. Suunnittele hevosten alue mahdollisuuksien mukaan mäkiseen maastoon ja ilmansuunnaltaan etelään, itään ja tai länteen. Pohjoispuolen alueet on kylmiä ja sulavat/kuivuvat keväällä hitaasti.

  2. Suunnittele tarhat niin, että hevoset joutuvat liikkumaan pihaton, ruuan ja veden välillä. Tärkeää on, ettet tee kulkureiteistä hevoselle liian hankalaa tai pelottavaa (esimerkiksi liian kaukana sijaitsevat pisteet toisistaan, pelottavien paikkojen ohittaminen matkalla pisteeltä toiselle). Tämä voi johtaa esimerkiksi juomattomuuteen tai stressiin lauman välillä, jos hevoset ei uskalla mennä syömään, juomaan tai lepäämään. Aina ei tarvitse olla hehtaarikaupalla tilaa saadakseen hevoset aktiivisiksi, vaan huolellisella suunnittelulla pieneenkin tilaan saa aktiivisen elinympäristön.

  3. TILOJEN TULEE OLLA MITOITETTU HEVOSMÄÄRÄÄN. Jokaisen hevosen tulee saada olla omissa oloissaan ja väistää laumatovereitaan tarpeen mukaan. Tarhoihin mahdollisia kujia suunnitellessa kannattaa huolehtia kujien riittävästä leveydestä. Kahden hevosen laumassa ei yleensä ongelmaa synny, mutta useamman hevosen laumassa hevosten täytyy päästä ohittamaan laumatoverit rauhassa. Seesteisessä laumassa missä kaikki tulee hyvin toimeen keskenään, riittää kapeampi kuja, mutta 10 metriä on aika hyvä alku. Arimman lauman jäsenen tulee saada ohittaa muut kujalla ilman stressiä mennessään syömään, juomaan ja nukkumaan. Seuraa siis laumasi käyttäytymistä! Mieluummin reilummin tilaa alkuun, kun että joudut hetken päästä muuttamaan aitalinjoja.

  4. Päällystetään vain ne alueet, mitä hevoset eniten käyttävät. Jokaista nurkkaa ei tarvitse päällystää. – Karsinatalleilla tarhojen päällystettävät kohteet on yleensä ne portinpielet, joissa hevoset polkee maata odottaen pääsyään iltaruualle (ei suinkaan sinne karsinaan). Hevosten ollessa tarpeeksi onnekkaita saadessaan elää aktiivisissa ulkotarhoissa myös karsinatalleilla, katettavia alueita tarhoissa on ruoka- ja vesipaikka, sekä reitit näille paikoille. – Pihattotalleilla tarhoissa katetta vaativat paikat on yleensä ruokintapaikkojen ympärillä, vesiastian ympärillä, pihaton edusta, sekä reitit näille paikoille.

  5. Vaikka tilaa olisi kuinka paljon, mutta hevoset joutuvat käyttämään esimerkiksi vain yhtä ruokintapaikkaa, missä ne seisovat ja polkevat maata ahkerasti, mikään maaperä ei kestä kunnostamatta. Mitä enemmän hevosia, sen isompi alue pitää kattaa ja sen perusteellisemmin työ pitää tehdä.

  6. Ruokintapaikaksi kannattaa valita jokin tietty paikka, minne voi tarpeen mukaan myös jakaa heinää pieniin kasoihin esimerkiksi kaadettujen kuusien lomaan tai asentaa pienet heinäverkot roikkumaan muutamaan eri paikkaan. Tämä alue kannattaa kattaa kestäväksi. Riipuu maaperästä, miten perustukset tulee tehdä.

  7. Kaikista tärkeintä: seuraa laumaasi päivittäin ja katso, mitkä muutokset olisi heille hyviä ja mitkä taas turhia. Miten saisit heitä aktivoitua liikkumaan ja leikkimään, mikä taas passivoi laumaa. Näin säästät myös omaa urakkaasi, ettei tule tehtyä vääriä toimenpiteitä, mistä ei ole mitään hyötyä hevosille eikä loppujen lopuksi sinulle itsellesikään.



Hevosten kanssa eläminen on aikaavievää ja työlästäkin. Päivittäisten hoitotoimenpiteiden lomassa hevosia kuitenkin tulee seurattua aivan eri tavalla. Mitä enemmän seuraat laumaa niiden omassa valtakunnassa, sitä enemmän oppii hevosen käyttäytymisestä ja sen enemmän tulee ideoita tilojen suunnittelulle. Videolla pojat leikkimässä, kun huoltohenkilökunta siivoaa paikkoja.




Sateisella kelillä laumalle tarjoillaan heinät yöksi niin kutsutun mutteribaarin alle heinäverkkoihin. Hevoset pysyvät kuivana katoksen alla syödessään. Hevosten ruokaillessa mutteribaarilla, myös lähellä oleva pihatto on ahkerassa käytössä. Kuivalla ilmalla lauma saa heinät yöksikin laitumelle ja silloin myös pihatto on vähemmällä käytöllä.



Metalliharava on ihan loistava työkalu! Sillä saa heinät ja lehdet tehokkaasti talteen.





Yksi parannettavista kohteista meidän hevosten valtakunnassa on mutteribaariin räystäskourut. Kaikki katolta valuva vesi kastelee katoksen reuna-alueet ja maa liejuuntuu. Onneksi alueesta ei tule kovin upottavaa ja sen ollessa rinteessä, se myös kuivuu nopeasti. Jiri jumppasi sunnuntai-aamun kunniaksi vähän ensiapua pahimmalle alueelle, onneksi oltiin tilattu kesällä hiekkakasa pihalle. Jossain vaiheessa täytyy laittaa kangas väliin ja tehdä kunnostus perusteellisemmin. Räystäskourut auttaa kyllä oleellisesti asiaa.


"If it is important to you, you will find a way. If not, you´ll find an excuse."


Intohimosta kokonaisvaltaiseen hevosenpitoon,

Satu ja Jiri


136 views

Recent Posts

See All
bottom of page